top of page

Alles is een keuze: Waarom Jij de creator van je eigen leven bent - Deel 1

Sommige mensen lijken meer ellende voor hun kiezen te krijgen dan anderen.

De ene na de andere rampzalige gebeurtenis lijkt zich in hun leven te voltrekken. Sommige mensen maken bepaalde situaties steeds opnieuw weer mee: op relatiegebied, verlies van inkomen/baan, kop-staart botsingen, operaties en allerlei andere patronen die zich steeds lijken te herhalen. Vaak gaan mensen zich op een gegeven moment afvragen:

* Hoe kan dit nou?

* Waarom ik?

* Houdt dit dan nooit op?

Uiteraard verwachten ze hier niet echt een antwoord op te krijgen. Toch zijn het heel goede vragen. En deze zijn (vaak) wél te beantwoorden.


Ik neem je graag mee in de wondere wereld van hoe wij onze eigen levenservaringen creëren.

Als er iets in ons leven of met onze gezondheid aan de hand is, dan beginnen we vaak aan de gevolgen kant. Dit kunnen we ook symptomen noemen. En dat is ook logisch, want hieraan merken we dat er iets aan de hand is en worden we (als het goed is) getriggerd om actie te ondernemen. Helaas blijft het vaak slechts bij symptoombestrijding en "oppervlakkige" probleemoplossing, waardoor de dieperliggende oorzaak van het euvel blijft bestaan en het probleem (in een andere vorm) terug kan komen. Net zo lang, tot we het bij de wortel aanpakken. Persoonlijk vind ik het daarom dus belangrijk om tot de kern van problemen door te dringen en ze op dat niveau op te lossen.


Ik gebruik deze manier van werken al jaren zowel voor mezelf als de cliënten in mijn praktijk.

En ik merk, dat deze zienswijze me veel voldoening, welbevinden en een gevoel van controle geeft. Mijn leven is er beter, leuker en behapbaarder door geworden, ondanks de tegenslagen en uitdagingen die ik ervaar of in het verleden heb gekend. Ik kan gelukkig en dankbaar zijn in de meest verschrikkelijke omstandigheden. Simpelweg, omdat ik weet dat er een reden voor is, een betekenis, een les, een mogelijkheid om te groeien. Ik weet dat dingen niet zomaar gebeuren en dat ik er geen slachtoffer van ben. Alles gebeurt vóór mij en door mij (heen).


Ook ik kom mezelf in dit proces regelmatig tegen.

Ik heb namelijk slechts van één persoon last en dat ben ik zelf. En als je iets zelf veroorzaakt, kun je het ook zelf oplossen, nietwaar? Ik leer mezelf steeds beter kennen, word steeds meer authentieker in mijn zijn, ga steeds meer in mijn kracht staan en ben niet meer bang voor mijn schaduwkanten. Ik weet waar ik heen wil en geniet van de reis er naartoe. Heerlijk toch! Als je het leven als één groot avontuur en speelveld kunt ervaren! En dat wil ik voor mijn cliënten ook. Ik heb ontzettend veel geleerd door zelf dingen te ervaren en toe te passen, door opleidingen te volgen, door tijd en geld in mezelf en anderen te investeren. Dit heeft me jarenlang gekost en ik ben nog lang niet klaar (gelukkig!). Maar het proces van jezelf ontdoen van lagen aan belemmerende overtuigingen, patronen en sociale conditionering, hoeft helemaal niet zo lang en moeizaam te zijn! En daarmee wil ik graag anderen helpen. Als ze dat willen, deze manier van denken hen aanspreekt en de timing juist is uiteraard.


De eerste stap is om van de zogenaamde “to me” naar “by me” mindset te komen.

Bij “to me” hebben we het gevoel dat het leven ons overkomt, dat ons vanalles wordt aangedaan. We voelen ons kwetsbaar en angstig. Op iedere straathoek loert als het ware gevaar. Kortom: we voelen ons slachtoffer van het leven, van anderen, van toeval…


De mindset “by me” betekent, dat we verantwoordelijkheid nemen voor ons leven. We staan niet meer aan de gevolgen kant, maar nemen de leiding over ons geluk, ons denken en ons gedrag. Uiteindelijk dus ook over onze omstandigheden. We realiseren ons, dat we keuzes kunnen maken en dat we zelf ons leven sturing kunnen geven. Vanuit hier is het nog een kleine stap om radicale verantwoordelijkheid te nemen en aan de oorzaak kant van gebeurtenissen te gaan staan.


Hierna zijn er nog 2 stappen mogelijk (“through me” en “as me”).

De derde stap, through me, is waar ik me vooral mee bezig hou: het leven wordt door mij heen gecreëerd. Van binnenuit. Toeval bestaat niet. Mensen en situaties komen niet voor niets op mijn pad. Problemen pak ik aan door vanbinnen te helen. Ik ben bewust mijn leven vorm aan het geven. Doelen stellen, creëren, obstakels opruimen, gebeurt allemaal door bewustwording, zelfontwikkeling en innerlijke groei.


De laatste toestand is die van “as me”. Je gaat je hierbij afvragen “is er meer dan ik”? Een heel mooie vraag. Je gaat je verbonden voelen met het Universum. Je functioneert vanuit eenheid en heelheid. Deze mens hebben geen coach nodig ;)


In de praktijk hou ik me (nog) het meest bezig met mensen die van stap 1 naar stap 2 moeten/willen gaan. Zolang je in de slachtoffer mindset blijft zitten, zul je immers nooit voldoening en flow ervaren in je leven. Ik zal hier binnenkort ook een reeks artikelen aan wijden, omdat het zo’n belangrijk onderwerp is. In de tussentijd kun je hier alvast een eerdere blog van me over de slachtofferrol lezen.


Volgende week meer over het stappenplan om van “to me” naar “by me” te gaan. Stay tuned :)


Xx Kinga.

Alles is een keuze - Deel I

10 views0 comments

Коментари


bottom of page