top of page

De "voordelen" van boosheid.

Boosheid. Een onderwerp waar veel mensen mee te maken krijgen. Én...last van krijgen.

Ik ben gepassioneerd over het onderwerp, omdat het geluk en gezondheid behoorlijk in de weg kan staan. Daarom heb ik er een gedicht, blog én vlog aan gewijd. 


Je bent boos. En misschien wel terecht. Iemand heeft je slecht behandeld 

of je iets vreselijks aangedaan.

Vrienden leven met je mee en steunen je.

Maar na een tijdje  zeggen ze, dat je ervan kunt leren  en dat je vooral dóór moet. Ze zijn het beu om steeds hetzelfde te horen.

Je psycholoog vraagt je aan jezelf te werken.

Maar JIJ bent hier niet schuldig aan!

JIJ hebt hier toch niet om gevraagd?! Schreeuw je uit.

Je bent nog niet bereid de boosheid te laten gaan. Deze lijkt je te beschermen, te waarschuwen.

Tegelijkertijd schreeuwt je  lichaam om rust. En wil je verder met je leven.

Je kunt niet ontspannen, raakt verstrikt in het herbeleven en herkauwen van alles wat gebeurd is.

Maar wat nou als je hier inderdaad iets van kunt leren? De boosheid kunt loslaten, misschien zelfs accepteren en lessen kunt meenemen die je zullen beschermen?

Ik laat je graag zien hoe! Neem het heft weer in eigen hand en laat je leven niet meer bepalen door negatieve ervaringen.


Veel mensen hebben last van boosheid. We zijn boos op onszelf, op anderen, op ons lichaam, de obstakels in ons leven, soms zelfs op de hele wereld. Vaak weten we ook wel, dat die boosheid ons vanbinnen opvreet.


Het is net een vergif dat je zelf inneemt en hoopt dat de ander dood gaat.

Hoe terecht onze boosheid ook kan zijn, uiteindelijk hebben we alleen onszelf ermee (en soms onze directe omgeving, onze dierbaren). Boosheid heeft een negatieve invloed op onze stemming, op ons lichaam en op ons vertrouwen in anderen.


We krijgen er dus zélf last van.

En dat is nu juist wat mijn missie is: ik wil mensen helpen om zich weer lekker in hun vel te voelen, ontspanning en balans te vinden en weer met liefde en vertrouwen in het leven te gaan staan.

Daarvoor is het nodig dat we de wereld en anderen nemen zoals ze zijn en de boosheid laten gaan. Het is van belang dat we trouw blijven aan onszelf en ons niet laten verleiden tot negatief en destructief gedrag (naar onszelf of anderen). 

Maar vóórdat we zo ver zijn, is het belangrijk om de boosheid te begrijpen. En erachter te komen wat deze ons duidelijk wil maken. Om iets los te kunnen laten, moeten we het eerst vastpakken.


Boosheid heeft namelijk een functie. Anders zat -ie er allang niet meer...

Boosheid lijkt ons te beschermen en energie te geven. Het lukt ons dan om voor onszelf op te komen of alert te blijven. Maar aangezien boosheid ook een keerzijde heeft, letterlijk ongezond is, zouden we dan niet beter af zijn zónder? Zouden we kunnen leren om bijvoorbeeld alert te blijven en voor onszelf op te komen zónder vast te houden aan de boosheid? Stel dat we van het nare gedrag van anderen en onze reactie hierop iets kunnen leren over onszelf, weer grip op ons leven en rust kunnen (leren) ervaren? Stel dat dát mogelijk zou zijn?! Gelukkig ís dat ook mogelijk. Maar dat moet je maar even van me aannemen ;)

Xx Kinga.
3 views0 comments

Comments


bottom of page