top of page

Gezondheidsgeheim Nr 3: Jij bent de expert op het gebied van jouw lichaam

Jij kent jouw lichaam beter dan welke dokter dan ook. He?? Hoe kan dat nou? Hoor ik je denken. Een dokter heeft er toch voor gestudeerd? Dat is toch de deskundige, de vakman? Die weet toch precies hoe alles werkt en wat mijn lichaam nodig heeft om beter te worden? Niet dus. Natuurlijk hebben artsen veel kennis over lichaamsgerelateerde zaken. Ze weten hoe de botten in je lichaam heten, hoe je bloedsomloop werkt en kunnen vast beter met een scalpel omgaan dan jij. Maar denk je nu echt dat ze meer en beter weten wat goed voor jou is dan jijzelf? Jij kent jouw lichaam het langst. Je weet wat voor jou werkt. Je weet hoe je reageert op veranderingen en levensstijl, op medicijnen, enz. Voor een arts is dat toch altijd weer experimenteren en afwachten.


Sta jij in contact met je innerlijke wijsheid?

Om echt aan te voelen wat goed voor je, is het nodig om een goede relatie te hebben met je lichaam. Luister je naar je eigen behoeften? Volg je je intuïtie, je innerlijk weten? Zie jij je lijf als je vriend, als een bondgenoot? Durf je te doen waarvan je weet dat het je zal helpen? Of verzet je je hiertegen?


Op de automatische piloot.

De meeste mensen zijn zich echter helemaal niet bewust van het feit dat hun lichaam en hun gezondheid hun pakkie aan is. Ze gaan door het leven alsof ze hier niets mee te maken hebben. Hun lijf ervaren ze als een vervoermiddel, een auto, die af en toe mankementen vertoont. Ze gaan ermee naar een monteur die de diagnose stelt en de nodige reparaties uitvoert.


Zorg jij goed voor je vervoermiddel?

Maar stel, dat we je lichaam inderdaad als vervoermiddel zien. Als een auto die je bij je geboorte hebt meegekregen en waar je het de rest van je leven mee moet doen. Er kunnen onderdelen vervangen en gerepareerd worden, maar je kunt tijdens je hele leven geen andere auto uitkiezen. Zou je dan niet HEEL GOED voor die auto zorgen??


Het is de taak van een arts/therapeut om aanbevelingen te doen voor behandeling.

Wanneer je een dokter of therapeut bezoekt, is het zijn of haar taak om je te informeren over de verschillende opties van behandeling en eventuele gevolgen, voor-/nadelen en bijwerkingen ervan. Op die manier kun je goed geïnformeerd inschatten wat het beste is voor jou en je eigen keuze maken. Als je eenmaal besloten hebt, kan de arts of therapeut je wellicht helpen met het genezingsproces, omdat deze vaardigheden heeft, die je zelf niet hebt.


In geen geval zijn we overgeleverd aan anderen.

Het idee, dat we naar een professional gaan en onze macht aan diegene overdragen door hem/haar te laten beslissen over onze gezondheid, is ouderwets, achterhaald en beperkt onze autonomie en vrijheid. Het is aan ons om een partnerschap aan te gaan met onze hulpverleners. Naast ze te staan en mee te denken. Voor onszelf op te komen, onze intuïtie te volgen en om alternatieven te vragen wanneer het voorgestelde behandelplan voor ons gevoel niet bij ons past.


Ja, maar er wordt niet naar me geluisterd!

Ik ken (helaas) veel verhalen van mensen, die zich niet gehoord voelen door hun hulpverlener(s). Of die achteraf gezien "naar hun intuïtie hadden moeten luisteren". Erg sneu natuurlijk. Ook daarom is het zo belangrijk om de therapeuten en artsen uit te zoeken die voor jou goed voelen en je eigen verantwoording hierin te nemen. Ik ben er daarom ook voorstander van, dat artsen, psychologen en therapeuten transparant zijn over hun zienswijze, visie en werkwijze. Hoe kun je anders weten of die bepaalde persoon je gaat begrijpen en de hulp aan zal bieden waarvan jij weet dat je die nodig hebt?

Het hoeft overigens niet zo te zijn, dat een arts dezelfde denkbeelden moet hebben als degene die hij/zij behandelt. Gelukkig niet, haha! Maar je moet als patiënt/cliënt op z'n minst vertrouwen hebben in de vaardigheden en werkwijze van diegene.


Je kunt je eigen recept schrijven voor welzijn, heling en gezondheid.

Een hulpverlener kan nog zo briljant zijn en met de meest geniale voorstellen komen, maar zolang dit niet met jouw waarheid resoneert, niet met jouw wereldbeeld overeenkomt of je diegene niet vertrouwt, zal de behandeling (hoogstwaarschijnlijk) niet werken. Ook daarom is het zo belangrijk om je innerlijk kompas en volgen en op je gevoel af te gaan. De befaamde "klik" voelen met je behandelaar is van essentieel belang. Het vinden van voor jou juiste hulpverleners is ook jouw verantwoordelijkheid. Eventueel met de hulp van zo'n arts/healer/coach/therapeut kun je, in combinatie met je innerlijke wijsheid, je eigen recept voor gezondheid uitschrijven.


Xx Kinga.

P.S. Over dit onderwerp schrijven, vind ik altijd erg spannend. Het is voor veel mensen controversieel en confronterend. Het is dan ook helemaal niet mijn bedoeling om mensen hiermee te kwetsen of te beweren dat ik alle wijsheid in pacht heb. Ik heb echter wel ruime ervaring op dit gebied, zowel persoonlijk als professioneel. Mijn overtuigingen zijn hierop gebaseerd. En bovendien weet ik wat "waar voelt" voor mij. En ik geloof dat het in ieders bestwil is om dit voor zichzelf uit te maken. Je hoeft van mij dus niets aan of over te nemen. Weet wel, dat ALS je door mijn beweringen getriggerd wordt (of je nou nieuwsgierig of boos wordt), er iets in je is dat geraakt wordt door wat ik zeg of schrijf. Gun het jezelf dan alsjeblieft om dit gevoel nader te onderzoeken en je eigen overtuigingensysteem eens onder de loep te nemen. Ik heb dat (na jaren lijden onder uiteenlopende chronische klachten) ook gedaan en dit heeft me enorm veel opgeleverd. En dat is mijn hartenwens voor andere mensen die (pijn) lijden ook.Gezondheidsgeheim Nr 3: Jij bent de expert op het gebied van jouw lichaam

3 views0 comments

תגובות


bottom of page