top of page

Gezondheidsgeheim Nr 5: Oprechte, intieme relaties met dierbaren zijn heel belangrijk

De rol van waardevolle connecties.

Wij als mensen verhouden ons tot de wereld middels de relatie die we met alles in en om ons heen aangaan. Voor ons welzijn zijn intieme relaties met mensen die om ons geven van groot belang. Het gevoel van "behoren tot een gemeenschap" doet zelfs meer voor onze gezondheid dan beweging, goede voeding en stoppen met roken!

Ik schreef er al eens eerder over: Mensen komen het best tot hun recht in een omgeving waarin ze gewaardeerd worden, een gevoel van "behoren" ervaren en ook de ander waarderen voor wie hij/zij is. (Lees hier het hele artikel.)


Vroeger leefden we in gemeenschappen.

Een groot voordeel van zo'n gemeenschap, is dat er sociale "controle" is en dat men elkaar kan helpen in tijden van nood. Dit vergroot letterlijk de kans op overleving. Vanuit de evolutie is ons brein dan ook ingesteld op saamhorigheid. Vanuit een soort oerdrang proberen we van jongs af aan ons aan te passen aan de groep waar we mee opgroeien. Duizenden jaren geleden was het immers levensgevaarlijk om buiten de groep te vallen. Je werd daarmee een makkelijke prooi voor roofdieren. Evolutionair gezien zijn we nog niet veel veranderd. Dit is goed te zien bij kinderen: die doen er alles aan om "erbij te horen". Bovendien hebben we elkaar simpelweg nodig, al is het maar voor onze dagelijkse boodschappen.


Onze zielen verlangen naar verbinding.

We hebben een diepgewortelde behoefte aan oprechte verbinding met anderen. Het is zelfs één van onze eerste levensbehoeften! Sterker nog, al van jongs af aan kunnen we simpelweg niet zonder. We kunnen niet zonder andere mensen. Als baby verlangen we al naar zorg, aandacht, liefde en geborgenheid. En ik denk dat ik niet hoef uit te leggen wat er kan gebeuren of hoe mensen beïnvloed (of zelfs getekend) kunnen raken door een gebrek hieraan in hun leven, op welke leeftijd dan ook.


Eenzaamheid en isolement zijn vijand nummer 1.

Het is niet voor niets, dat er de laatste tijd zoveel aandacht besteed wordt aan eenzaamheid. Deze is namelijk niet alleen slecht voor de mentale gesteldheid, maar voor de gezondheid in het algemeen! Mensen gaan er soms letterlijk dood aan. Het is dan ook een belangrijk thema.


Natuurlijk is niet elke vorm van isolement nadelig voor je. Veel mensen kiezen er zelfs voor. Ook als het slechts tijdelijk is, hoeft dat niet tot grote problemen te leiden. Het is echter wel belangrijk om aandacht aan te besteden.


Daarnaast kun je je afvragen wat maakt dat mensen zich eenzaam voelen...? Komt dat omdat ze geen aansluiting vinden, niet voldoende tijd hebben besteed aan vriendschappen, de maatschappij zo egoïstisch is geworden, ze de connectie met zichzelf zijn kwijt geraakt...? Er zijn nog talrijke voorbeelden te verzinnen. En bijna allemaal (in mijn visie allemaal) zijn ze op te lossen.


Mocht je nu te weinig verbinding ervaren met een gemeenschap, je nergens toe voelen behoren, eenzaam zijn of geen diepgaande relaties kunnen vinden in je leven, dan heb ik hier wat tips voor je:


Investeer in relaties.

Wacht niet tot het te laat is. Onderneem actie. Ga erop uit, stel jezelf bloot aan nieuwe ervaringen. Zoek plaatsen en verenigingen op waar lotgenoten of mensen met dezelfde interesses samen komen. Zo heb je in ieder geval iets om over te praten. Organiseer desnoods zelfs een boekclubje, een wandelgroep of een andere soort bijeenkomst. Dit kan eng voelen en aanvankelijk niet leuk zijn om in je eentje te doen, maar hou in je achterhoofd waarvoor je het doet!


Er zijn veel manieren om relaties aan te gaan en te verbeteren. Dat hangt ook af van de problemen die je hierin ervaart. Kun je je bijvoorbeeld moeilijk uiten, heb je problemen met communiceren, verwacht je te veel, spelen er oude patronen mee, enz. Mocht je dat willen, dan kunnen we hier samen eens onderzoek naar doen en dan kan ik je vertellen wat ik denk dat je hieraan zou kunnen doen... (Boek hier een gratis Discovery Session)


Besteed aandacht aan je eigen behoeften.

In een maatschappij die ons leert om ons aan te passen, te presteren en aan andermans verwachtingen te voldoen, kan het best een uitdaging zijn om te (leren) luisteren naar onze eigen wensen. Dara gaan we dan ook vaak aan voorbij. Met als gevolg, dat we voor iedereen klaar staan (zelfs misbruik van ons laten maken) en onszelf in de steek laten. Er is geen groter gevoel van eenzaamheid dan dat! Hierdoor gaan we anderen kwalijk nemen dat ze er niet voor ons zijn en kunnen we inspanningen van anderen niet eens meer zien, laat staan waarderen. (Hier kun je er meer over lezen.) Het is dan ook belangrijk om "jezelf te zijn". Om meerdere redenen. Alleen dan kun je echte connecties aangaan met anderen.


Stel je kwetsbaar op.

Oh jeej. Dit is een moeilijk onderwerp voor veel mensen. Niet iedereen is even open. Niet iedereen heeft goede ervaringen op het gebied van vertrouwen van anderen. Dit kan het aangaan van oprechte relaties flink in de weg staan. Feit is wel, dat als je dat niet doet, je nooit in verbinding zult gaan met een ander.


Stel je verwachtingen bij en praat met elkaar.

Sommige mensen hebben (te) hoge verwachtingen van anderen. En gaan in een soort afwachtende houding. Ja, relaties horen wederkerig te zijn. Dus als alles van één kant komt, is er sprake van disbalans en dit voelt niet prettig. Je zou dit bespreekbaar kunnen maken met de ander. Wellicht is er een verklaring voor. Misschien verwacht je te veel of andere dingen. In dat geval kun je je afvragen of dit realistisch is en overeenkomt met het beeld dat de ander heeft van jullie relatie. Communiceer hierover!

En nog een laatste tip op dit gebied: als het belangrijk is voor jou, dan is het ook jouw taak om er achteraan te gaan. Wil je iets? Heb je ergens behoefte aan? maak het duidelijk. Bel zelf. Regel zaken. Doe wat nodig is (binnen fatsoenlijke, respectvolle en verstandige normen uiteraard).


Doe het benodigde innerlijke werk.

Dit is misschien het belangrijkste advies dat ik je op dit gebied kan geven. In mijn optiek gebeurt alles in ons leven van binnenuit. Ook de relaties die je wel of niet hebt, zijn een reflectie van wat er innerlijk bij je gebeurt. Meestal is hier sprake van onbewuste processen en patronen, die of familiar overgeleverd zijn, of uit onze jeugd of zelfs voorgaande levens stammen. Gelukkig zijn er diverse manieren om hier iets aan te doen. Het is best interessant om hier eens in te duiken en je te bevrijden van patronen die je niet langer dienen! En dat hoef je natuurlijk niet alleen te doen. In mijn praktijk bied ik hier diverse hulpmiddelen en technieken voor. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen weg hierin ontdekken. Laat het me gerust weten als ik je hierin kan helpen.


Xx Kinga.

P.S. Over dit onderwerp schrijven, vind ik altijd erg spannend. Het is voor veel mensen controversieel en confronterend. Het is dan ook helemaal niet mijn bedoeling om mensen hiermee te kwetsen of te beweren dat ik alle wijsheid in pacht heb. Ik heb echter wel ruime ervaring op dit gebied, zowel persoonlijk als professioneel. Mijn overtuigingen zijn hierop gebaseerd. En bovendien weet ik wat "waar voelt" voor mij. En ik geloof dat het in ieders bestwil is om dit voor zichzelf uit te maken. Je hoeft van mij dus niets aan of over te nemen. Weet wel, dat ALS je door mijn beweringen getriggerd wordt (of je nou nieuwsgierig of boos wordt), er iets in je is dat geraakt wordt door wat ik zeg of schrijf. Gun het jezelf dan alsjeblieft om dit gevoel nader te onderzoeken en je eigen overtuigingensysteem eens onder de loep te nemen. Ik heb dat (na jaren lijden onder uiteenlopende chronische klachten) ook gedaan en dit heeft me enorm veel opgeleverd. En dat is mijn hartenwens voor andere mensen die (pijn) lijden ook.



Gezondheidsgeheim Nr 5: Oprechte, intieme relaties met dierbaren zijn heel belangrijk

3 views0 comments
bottom of page