top of page

Gezondheidsgeheim Nr 8: Een optimistisch wereldbeeld beschermt het lichaam.

Positief ingestelde mensen zijn niet alleen leuk om mee om te gaan.

Ze leven doorgaans ook langer dan mensen voor wie het glas altijd half leeg is. Uit onderzoek is zelfs gebleken, dat optimistische mensen beter in staat zijn om infecties af te weren. Ze hebben letterlijk een beter afweersysteem.


Wat nu als je geneigd bent om negatief te denken?

Schrik niet! Er is vanalles aan te doen om je kijk op het leven wat roziger te kleuren. Het is een kwestie van mindset en het onder de loep nemen van je eigen overtuigingensysteem. En je hoeft niet alles overdreven positief en in "Hallelujah-sferen" te bezien. Een vleugje realisme heeft nog nooit iemand kwaad gedaan. Maar uiteindelijk is het aan onszelf om leven te kleuren en we kunnen kiezen hoe we in de wereld staan. Waarom zou je er dan niet voor kiezen om een optimistisch wereldbeeld te hebben?


Hou je jezelf dan niet voor de gek?

Nee. Althans, dat is niet mijn bedoeling. Het gaat erom, dat het uitmaakt waar je je op focust, waar je de nadruk op legt en hoe je dingen interpreteert. Of je een gebeurtenis nu vanuit de positieve of negatieve kant belicht, het is allebei waar. Die kanten zitten aan alle situaties. De Jing en Jang zeg maar. Dus als je alleen maar het negatieve belicht, hou je jezelf als het ware ook voor de gek, nietwaar?


Het gaat hier echter niet om eerlijkheid en realiteitszin.

Het gaat om bewuste keuzes maken. Je aandacht richten, verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gevoel door je gedachten daarheen te sturen waar je blij van wordt. Iedereen kan dat. Je hoeft maar aan een fijne vakantie terug te denken om een goed gevoel te genereren. Voor je brein maakt het niet uit of je die vakantie op dat moment meemaakt of herbeleeft. Je brein maakt namelijk geen onderscheid tussen fictie en werkelijkheid. Je zou dus kunnen stellen, dat je je op ieder gewenst moment goed zou kunnen velen. Als je daarvoor kiest.


Een positieve levensinstelling gaat nog verder.

Deze heeft namelijk te maken met hoe je letterlijk in de wereld staat. Voel je je capabel genoeg om dingen die het leven op je pad brengt aan te kunnen? Heb je vertrouwen in jezelf en het leven? Is het leven voor jou de moeite waard? Zie je de grotere betekenis van je bestaan?


Mindset en connectie met je diepste zelf.

Positief denken is één deel van het verhaal. Accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn en er toch een (positieve) draai aan kunnen geven, is een ander. Ik ben zelf altijd al positief ingesteld geweest. Zelfs toen ik depressief en chronisch ziek was. Ik was altijd dankbaar voor m'n leven (Lees ook eens dit artikel.) Ik had me echter zo opgesloten in mijn eigen hoofd, dat ik een wezenlijk deel van mezelf, van het leven, miste. De puzzelstukjes vielen pas in elkaar toen ik de connectie met mezelf begon te herstellen. Weer ging voelen, m'n intuïtie ging volgen. Hieruit volgde een prachtige ontdekkingsreis en spirituele ontwaking. En hoewel ik me bewust ben van de valkuilen van zogenaamde "spiritual bypassing" biedt deze manier van kijken naar het leven me alle houvast, compassie en liefde voor mezelf, anderen en het leven, die ik nodig heb.


Maak overal het beste van.

Als je maar met genoeg tegenslagen te maken hebt gehad, dan zul je ooit in je leven op een tweesprong komen: je doemgedachten gaan met je aan de haal en je verzandt in een negatieve spiraal OF je maakt overal het beste van. Persoonlijk kies ik altijd voor het laatste. Natuurlijk voel ook ik me wel eens uit het veld geslagen. Ik heb depressieve dagen waarin ik jankend op de keukenvloer het Universum vervloek. Maar hierna herpak ik mezelf, omdat ik weet dat deze reactie me niets positiefs gaat brengen én ik geloof dat ellende nooit blijvend is.


Hoe ziet jouw wereldbeeld eruit?

Kun je daar veranderingen/verbeteringen in aanbrengen? Wellicht is hiervoor nodig dat je leer vertrouwen op jezelf? Of nieuwe mogelijkheden gaat ontdekken? Volg je eigen innerlijk kompas. En als je hulp nodig hebt, schroom dan niet deze te vragen aan degene waarvan jij gelooft dat -ie je bij kan staan in dit transformatieproces.


Xx Kinga.

P.S. Over dit onderwerp schrijven, vind ik altijd erg spannend. Het is voor veel mensen controversieel en confronterend. Het is dan ook helemaal niet mijn bedoeling om mensen hiermee te kwetsen of te beweren dat ik alle wijsheid in pacht heb. Ik heb echter wel ruime ervaring op dit gebied, zowel persoonlijk als professioneel. Mijn overtuigingen zijn hierop gebaseerd. En bovendien weet ik wat "waar voelt" voor mij. En ik geloof dat het in ieders bestwil is om dit voor zichzelf uit te maken. Je hoeft van mij dus niets aan of over te nemen. Weet wel, dat ALS je door mijn beweringen getriggerd wordt (of je nou nieuwsgierig of boos wordt), er iets in je is dat geraakt wordt door wat ik zeg of schrijf. Gun het jezelf dan alsjeblieft om dit gevoel nader te onderzoeken en je eigen overtuigingensysteem eens onder de loep te nemen. Ik heb dat (na jaren lijden onder uiteenlopende chronische klachten) ook gedaan en dit heeft me enorm veel opgeleverd. En dat is mijn hartenwens voor andere mensen die (pijn) lijden ook.Gezondheidsgeheim Nr 8: Een optimistisch wereldbeeld beschermt het lichaam.

6 views0 comments

Commentaires


bottom of page