top of page

Gezondheidsgeheim Nr 9: LEVEN IN OVEREENSTEMMING MET JE WAARHEID.

Biedt het biomedisch model de enige verklaring voor ziekte?

In onze Westerse samenleving leren we, dat er altijd een biomedische verklaring is voor ziekte. Echter, als dit zo zou zijn, dan zouden we ook complexe aandoeningen als chronische (immuun)ziekten of vermoeidheid kunnen verklaren. Dan zou er voor elke pijn en aandoening een aanwijsbare lichamelijke oorzaak aan te wijzen zijn. Echter: 9 van de 10 keer dat je aan artsen vraagt waarom je een bepaalde kwaal hebt (gehad), weten ze het niet. Vaak wordt er geen lichamelijke verklaring gevonden. En we weten al lang dat lichaam en geest op elkaar inwerken en dat er bijvoorbeeld ook psychosomatische aandoeningen bestaan, die bijvoorbeeld emotioneel van aard zijn maar zich lichamelijk uiten. Er bestaan niet voor niets fysieke metaforen voor psychosociale problemen, zoals "iets op de lever hebben" en "je iets op de hals halen". Wordt het niet eens tijd om algemeen te erkennen dat het biomedische model niet voldoende soelaas biedt als verklaringsmodel voor lichamelijke aandoeningen?


Ben je trouw aan jezelf?

Iedereen voelt voor zichzelf aan wat "waar" is. Noem dit intuïtie of een soort Hoger Weten. Puntje bij paaltje heeft ieder mens een innerlijk kompas. Of we ernaar luisteren, is een ander verhaal. Maar wat gebeurt er als we dit niet inzetten om ons leven vorm te geven? Er tegenin gaan of ronduit negeren? Meestal kunnen we niet langdurig ongestraft dingen blijven doen die indruisen tegen ons beter weten in. Je herkent het vast wel: je blijft in een problematische relatie omwille van de kinderen, met alle gevolgen van dien. Je dwingt jezelf in een bepaalde rol die helemaal niet bij je past en verliest jezelf. Je voldoet aan verwachtingen van anderen en vertoont pleasend gedrag ten koste van jezelf. Je kiest ervoor om een goed betaalde baan te behouden, terwijl je deze haat en wordt ziek of ontslagen...


Er zijn andere krachten aan het werk dan alleen ons verstand.

Altijd het verstandige doen, is niet altijd de beste optie. Wat verstandig lijkt, kan ten koste gaan van je integriteit en de relatie met jezelf. Altijd je hart volgen, is ook niet de oplossing. Stel je voor dat iedereen die smoorverliefd is, meteen zou trouwen. Wat goed voelt, blijkt achteraf ook niet altijd "juist" te zijn. Je innerlijk kompas combineert de Heilige innerlijke 3-eenheid: je verstand, je gevoel en je intuïtie. Als die 3 op één lijn zitten, dan maak je doorgaans, in mijn ervaring, de keuzes die het meest overeenstemmen met je Hoger Bewustzijn, je ziel en je waarheid. Het Universum helpt daar een handje bij. Let maar eens op de signalen: de blokkades, de toevalligheden en synchroniciteiten. We krijgen niet altijd wat we willen in het leven, maar wel wat we nodig hebben.


Lichamelijke, geestelijke en emotionele problemen hebben een boodschap voor ons.

Ze reflecteren wat er zich vanbinnen afspeelt. Als je je elke dag tegen je zin naar je werk moet slepen, zal je dit gespiegeld zien in je stemming en fysieke gesteldheid. De mogelijke gevolgen van (langdurige) stress zijn bij iedereen inmiddels bekend. Wordt het niet eens tijd om bewuster met onszelf, ons lichaam en het leven om te gaan?


Schrijf je eigen recept voor welzijn.

In mijn programma "the Wellness Code" leer je de signalen van je leven te ontrafelen en maak je je eigen recept voor welzijn. Je gaat op een begripvolle manier om met de feedback die het leven/je lichaam je geeft. Alles wat er gebeurt, gaat een betekenis krijgen en stuurt je in een richting waarvan je diep vanbinnen weet dat die echt "van jou" is. Je leert trouw aan en authentiek jezelf te zijn. En daarmee verhoog je je levensvreugde en algeheel welzijn. Je neemt de touwtjes van je leven in handen en leert loslaten wat je niet kunt controleren. Een wonderbaarlijke reis via binnen naar buiten. Wees welkom in jezelf :)


Xx Kinga.

P.S. Over dit onderwerp schrijven, vind ik altijd erg spannend. Het is voor veel mensen controversieel en confronterend. Het is dan ook helemaal niet mijn bedoeling om mensen hiermee te kwetsen of te beweren dat ik alle wijsheid in pacht heb. Ik heb echter wel ruime ervaring op dit gebied, zowel persoonlijk als professioneel. Mijn overtuigingen zijn hierop gebaseerd. En bovendien weet ik wat "waar voelt" voor mij. En ik geloof dat het in ieders bestwil is om dit voor zichzelf uit te maken. Je hoeft van mij dus niets aan of over te nemen. Weet wel, dat ALS je door mijn beweringen getriggerd wordt (of je nou nieuwsgierig of boos wordt), er iets in je is dat geraakt wordt door wat ik zeg of schrijf. Gun het jezelf dan alsjeblieft om dit gevoel nader te onderzoeken en je eigen overtuigingensysteem eens onder de loep te nemen. Ik heb dat (na jaren lijden onder uiteenlopende chronische klachten) ook gedaan en dit heeft me enorm veel opgeleverd. En dat is mijn hartenwens voor andere mensen die (pijn) lijden ook.Gezondheidsgeheim Nr 9: Leven in overeenstemming met je waarheid.

3 views0 comments

Comments


bottom of page