top of page

Hoe word je gelukkig?

Een eeuwenoude vraag met een complex antwoord. Al zo lang mensen bestaan, jagen ze op geluk. Dat is het grootste, mooiste doel dat we met ons allen nastreven. Al het andere (geld, macht, een leuke baan, een gezin, enz.) staat als het ware in dienst van gelukkig worden. Mihaly Csikszentmihalyi (een Amerikaans/Hongaars psycholoog) zei het al:


“Geluk wordt om zichzelf nagestreefd, terwijl ieder ander doel gewaardeerd wordt omdat mensen verwachten, dat het ze gelukkig maakt.”


Maar wat is geluk nu eigenlijk? Simpel gezegd, is geluk een gevoel, een emotie. Emoties zijn vluchtig en veranderlijk. En daarmee dus niet langdurig "vast te houden". Niemand is dan ook constant gelukkig. Tegelijkertijd is een gevoel van geluk redelijk makkelijk op te roepen: je hoeft maar terug te denken aan een fijne vakantie, iets te doen wat je leuk vindt, dankbaar te zijn...

Het probleem... Het probleem met geluk is dat de meeste mensen dit buiten zichzelf zoeken. Ze denken in termen van "als...dan". Als ik dat (bereikt) heb, DAN zal ik gelukkig zijn. Hierdoor blijft geluk iets wat buiten jezelf en in de toekomst ligt. Als je dan eenmaal datgene waarvan je dacht dat het je gelukkig zou maken, bereikt hebt ( je hebt die promotie of droombaan binnen gesleept, je hebt je ideale relatie gevonden, je hebt die dure auto kunnen kopen, enz.) zul je je ook best even gelukkig voelen. Maar helaas is dit maar van korte duur en voor je het weet moet je weer iets nieuws verzinnen, een nieuw doel stellen om je gelukkig te maken. Je plaatst jezelf hiermee in een afhankelijke positie en hebt niet de regie over je eigen leven en hoe je je voelt.

Ik zeg al jaren tegen mijn cliënten: ik wens voor jou, dat je je gelukkig kunt voelen: altijd, overal, ongeacht de omstandigheden. Hoe zit dat dan? En wat bedoel ik hiermee? 

Echt geluk komt van binnenuit!

Maar hoe DOE je dat? Om deze staat van zijn te bereiken, is het nodig om geluk anders te definiëren. Dus niet als een vluchtige, tijdelijke emotie die extern bepaald is, maar iets dat van binnenuit gerealiseerd kan worden.

Een andere definitie van geluk: Om je niet langer in spanning te houden, ga ik je die nieuwe definitie nu geven. Hieronder vind je vervolgens een stappenplan om deze staat van gelukzaligheid zelf te bereiken.

Wat nu als we in plaats van geluk, een zinvol leven na zouden streven? Wat nou als we voldoening willen halen uit wat we doen. Van betekenis willen zijn voor anderen. Een waardevolle bijdrage willen leven? Is dat niet het ultieme geluk? Volgens mij namelijk wel... Volgens mij willen wij allemaal het gevoel hebben, dat ons leven zin heeft gehad. En dat we het meest gelukkig worden van iets voor anderen doen...

Het stappenplan voor een zinvol bestaan. Door de jaren heen ben ik er door mijn persoonlijke en professionele ervaring achter gekomen, dat er een "recept" bestaat voor een gelukkig leven. De stappen zijn simpel, maar uiteraard niet altijd even makkelijk uit te voeren. Weet dat je altijd welkom bent om samen met mij aan deze stappen te werken.

Stap 1: Authentiek jezelf zijn. Mensen komen het best tot hun recht in een omgeving waarin ze gewaardeerd worden, een gevoel van "behoren" ervaren en ook de ander waarderen voor wie hij/zij is. Hiervoor is het nodig om helemaal jezelf te kunnen en te durven zijn. In een maatschappij waarin pleasend gedrag en het voldoen aan verwachtingen gepromoot en beloond wordt, is dit geen gemakkelijke opgave. MAAR als je niet jezelf bent, zullen mensen je ook niet KUNNEN waarderen om wie je BENT. Ze vinden misschien je gedrag, de rol die je aanneemt, of het masker dat je draagt leuk, maar hier zul je nooit voldoening uit halen. Sterker nog: je zult altijd in angst blijven leven, dat je ware aard ooit naar buiten komt en mensen je dan zullen afwijzen. Mocht je dit een interessant onderwerp vinden: ik heb hier eerder al eens een blog aan gewijd. Je kunt hem hier lezen. Jezelf ontdoen van een leven lang aan sociale conditionering, vereist nogal wat werk en moed. Het is wellicht een levenslange ontdekkingstocht! Via zelf-liefde, eigenwaarde en bewuste keuzes maken, leidt deze reis naar bevrijding en ...geluk. Dit is een thema waarin je kunt investeren, waar je doelgericht aan kunt werken. Heb je daar hulp bij nodig? Neem gerust contact met mij op!

Stap 2: Dankbaarheid Dankbaarheid is de sleutel tot geluk. Of je nu in zwaar weer zit of depressief bent; er zijn altijd dingen die goed gaan en waar je dankbaar voor kunt zijn. De kunst zit hem in het trainen van deze vaardigheid. Het gaat hierbij om het vermogen om onze aandacht te richten. Wij zijn in staat om te kiezen waar we aan denken en waar we ons op focussen. De meeste mensen zijn gewend om aandacht te besteden aan dingen die niet goed gaan. Die willen we veranderen, fiksen en oplossen. Logisch natuurlijk. Het nadeel echter is, dat we hiermee onze blik vernauwen en de problemen veel te veel lading geven, waardoor de weegschaal uit balans raakt. Om het evenwicht te herstellen, is het dus van belang om ook aandacht te besteden aan de dingen die goed gaan. Als je hier echt in getraind raakt, zul je ontdekken, dat het zelfs mogelijk is om dankbaar te zijn voor tegenslag en moeilijkheden! (Je kunt er immers altijd iets van leren.)

Stap 3: Doelmatigheid/Zielsmissie In het Engels hebben ze zo'n mooi woord hiervoor: purpose. Vaak zoeken mensen hun zielsmissie in het vinden van hun droombaan en zich bezig houden met waar ze blij van worden. Je missie is echter geen taakomschrijving. Wat ik ermee bedoel, is het volgende: welke kwaliteiten, eigenschappen of vaardigheden heb je, die je kunt inzetten voor het welzijn van anderen? Purpose gaat dus over dienstbaarheid. Iets voor een ander doen. Je talenten gebruiken om anderen te dienen. Dát is waar we echt blij van worden! Daarbij zijn mensen doelgerichte wezens. Het is dus ook belangrijk om voor jezelf doelen te blijven stellen, je wensen kenbaar te maken aan het Universum, actie te ondernemen en de manier waarop iets in je leven verschijnt, los te laten. Veel mensen zijn op zoek naar de zin van het leven. Het hele eieren eten is, dat we die zin/betekenis er zelf aan mogen geven! 

Stap 4: Transcendentie/Ontwaking Je kunt je leven alleen als zinvol ervaren, als je in staat bent om boven de beslommeringen van alledag uit te stijgen. Hoe meer je inzoomt op problemen, hoe meer je je bezig houdt met wat er mis kan gaan en hoe meer energie je steekt in wat je NIET wilt, hoe meer je erin zal wegzakken. Vanuit de energieleer is dit ook makkelijk verklaarbaar:


"Where attention goes, energy flows, and life grows.

"What you resist, will persist".


Als je met je hele wezen bezig bent met problemen oplossen, kun je niet je grootsheid ervaren. De vierde tip is dus om je blik te verruimen, van bovenaf naar je leven te kijken en te beseffen dat je onderdeel uitmaakt van iets groters dan jij. Je kunt je ook afvragen: hoe belangrijk/invloedrijk zal dit probleem over 100 jaar nog zijn? De meeste problemen die we ervaren, zijn uiteindelijk eigenlijk helemaal niet belangrijk.

Alles is voortdurend in beweging en werkt vóór jou, niet tegen jou. Alles is met elkaar verbonden en in harmonie. Ook al ervaren we dat vanuit ons mens-bewustzijn niet altijd zo. En als je nog een stapje verder wilt gaan, volgt een bewustzijnsontwaking voor wie je écht bent, op zielsniveau. Je kunt je dan bezig gaan houden met spiritualiteit (oftewel de verbondenheid met de essentie van het leven) en transcendentie (overstijging van de menselijke ervaring) ervaren. Het is dan bijna onmogelijk om je nog onbeduidend en alleen te voelen.

Stap 5: Hoe je dingen interpreteert De verhalen die je jezelf vertelt, over jezelf, het leven, hoe dingen volgens jou zijn (gegaan), is bepalend voor je zelfgevoel en je stemming. Het is dan ook belangrijk om te beseffen, dat werkelijkheid subjectief is. Het is iets persoonlijks. Je gedachten en overtuigingen zijn geen feiten. Het is slechts jouw eigen manier van interpreteren. En je kunt op ieder moment anders naar dingen (leren) kijken. Jij bent de schrijver en redacteur van je levensverhaal. Je kunt het bewerken en zelfs herschrijven. Het is maar welke betekenis je eraan geeft! Benadruk je wat fout gaat, herinner je je alleen vervelende dingen? Of kun je tegenslagen ook zien als lessen en groeimomenten? Dat maakt al een wereld van verschil!

Stap 6: Verantwoordelijkheid nemen Om het gevoel te hebben dat je ertoe doet, dat je een nuttige bijdrage levert aan de maatschappij en dat je leven waardevol is, is het ook van belang om je eigen keuzes te maken. Om verantwoordelijkheid te nemen voor die keuzes (dat hoort nu eenmaal bij volwassenheid) en de regie over je leven te durven nemen. Persoonlijk ben ik zelfs fan van "radicale verantwoordelijkheid". Ik ga ervan uit, dat toeval niet bestaat en dat alles wat in mijn leven gebeurt, met een reden plaats vindt. Dat ik mijn leven van binnenuit creëer en dat alles wat op mijn pad komt, matcht met mijn (onbewuste) overtuigingen en vibratie. Dit geeft me dus ook het gevoel, dat ik zelf aan het roer sta van mijn leven en dat ik (ongewenste) zaken kan veranderen.

Het is niet nodig om verantwoordelijkheid zo ver door te trekken. Waar het om gaat, is dat je je geen slachtoffer meer gaat voelen van je omstandigheden. Die zijn niet bepalend. Wat je ermee doet, hoe je erop reageert, wel! En daar heb je zelf volledige controle over.

Ook dit is een kwestie van dingen anders bekijken, net als in stap 4: als je ervan uitgaat, dat je geen zeggenschap hebt over je leven en overgeleverd bent aan "domme pech" is het lastig om je leven als zinvol te ervaren. Het moet dan eerst "goed gaan" voordat je tevreden kunt zijn. En dat is nu het hele punt. Dat hoeft niet.

Tot slot Geluk komt en gaat. Maar als jouw leven voor je gevoel betekenisvol is, "no matter what", dan kun je beter met problemen omgaan en heb je altijd iets moois wat je houvast geeft in zowel mooie als moeilijke tijden.

Xx Kinga.
Kinga de Wit - Hoe word je gelukkig?
18 views0 comments

Comments


bottom of page