top of page

Hoe zorg je dat persoonlijke ontwikkeling je eigenwaarde niet ondermijnt?

“Ik ga hard aan mezelf werken.”

Als ik mensen wel eens hoor praten over persoonlijke ontwikkeling, dan hebben ze het meestal over hun wens om iets aan zichzelf te veranderen. Ze willen hiermee succesvoller, gelukkiger en een betere versie van zichzelf worden. Dat denken ze te bereiken door” hard aan zichzelf te werken”, zich nieuwe vaardigheden aan te meten en hun mindset te veranderen.


Er is natuurlijk niets mis met “de beste versie van jezelf” te willen worden.

De manier waarop, maakt echter wel uit.

Tegenwoordig lijkt het alsof mensen met de paplepel ingegoten krijgen, dat geluk maakbaar, succes een mindset en armoede een keuze is. Wat volgt, zijn verwoede pogingen om zo snel mogelijk zo hoog mogelijk te komen. De angst om achter te blijven en te falen zijn duidelijk merkbaar. De drang naar verbetering impliceert echter tegelijkertijd dat er iets mis zou zijn met de persoon zelf en dat alleen perfectie goed genoeg is. Met als gevolg, dat de zo positief bedoelde persoonlijke groei, destructieve gevolgen krijgt.


Gelukkig is er een andere manier om naar ontwikkeling te kijken.

Deze zit al in de naam verscholen. Het gaat om ont-wikkeling: het minder ingewikkeld maken van zaken en het naar voren laten komen van het authentieke zelf. Wie we in wezen zijn, is namelijk al perfect. Gestript van zo veel als mogelijk andermans overtuigingen en verwachtingen, blijkt er een prachtig, volmaakt mens onder te zitten, die alles in zich heeft wat hij/zij nodig heeft in dit leven.


Hier komt het concept zelfliefde om de hoek kijken.

Zelfliefde is in mijn ogen de sleutel tot zelf-ontwikkeling en tot optimaal welzijn. Bij zelfliefde gaat het om heelwording: het volledig omarmen van jezelf op alle mogelijke gebieden. Zolang je iets aan jezelf niet kunt accepteren en dus, in wezen, jezelf gedeeltelijk afwijst, kom je niet tot heelwording en zul je je altijd tekort voelen schieten.

Uiteindelijk draait persoonlijke ontwikkeling volgens mij dus om zelfliefde. En in onze maatschappij is dat misschien ook wel de grootste uitdaging. Heel ons leven nemen we de overtuigingen, verwachtingen en gedragingen van anderen over. We denken er aanvankelijk niet bij na of deze bij ons passen en of ze überhaupt van ons zijn. We doen als het ware een grote, dikke jas aan met allerlei ideeën en vaardigheden om met het dagelijks leven om te gaan. Niets mis mee natuurlijk, tenzij je er ongelukkig van wordt.

Dat is vaak het moment dat mensen aan zelfontplooiing gaan doen, maar nogmaals, eigenlijk is dat niets anders dan ongegeneerd authentiek jezelf worden. Dit gaat laag voor laag, soms tergend langzaam. Misschien zelfs levenslang!


Om je hierbij te helpen, heb ik de volgende tips voor je:

Om eigenwaarde te kweken is het van belang om te stoppen met focussen op alles wat je denkt dat er mis is met je en, tegelijkertijd alle eigenschappen en mogelijkheden die je in je hebt en als positief labelt uit te vergroten.

Besteed aandacht aan je interne dialoog, oftewel de conversatie die zich iedere dag in je hoofd afspeelt. Uit onderzoek is gebleken, dat de gemiddelde mens tussen de 50 en 70 duizend gedachten per dag heeft en dat ongeveer 70% hiervan negatief is en grotendeels iedere dag hetzelfde. Als je vervolgens beseft, dat gedachten die we uitzenden van invloed zijn op ons en onze omgeving, is het dus van belang om gewetensvol met onze gedachten om te gaan. Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je ook het resultaat dat je altijd kreeg.

Leef vanuit intentie. De meeste mensen gaan hun leven door op de automatische piloot. Dingen overkomen hen en ze hebben het idee dat ze er niets aan kunnen doen. Dit is gelukkig niet (helemaal) waar. Hoewel we natuurlijk niet alles in de hand hebben, kunnen we wel veel meer invloed uitoefenen op ons leven en hoe we ons voelen dan we geneigd zijn te denken. Ook hierin speelt mindset een belangrijke rol.

Besteed aandacht aan dingen die goed gaan. Vier je successen. Als mens hebben we de neiging om energie te steken in dingen die fout gaan: die willen we veranderen, daar gaan we aan werken, enz. Met andere woorden: wat mis gaat, krijgt aandacht. En wat je aandacht geeft, groeit… De dingen die goed gaan, vinden we meestal vanzelfsprekend. Hierdoor raakt de weegschaal dus uit balans. Om het evenwicht te herstellen, is het van belang om (ook) aandacht te besteden aan dingen die goed gaan.

Onderzoek je interne criticus. Wat wil deze je vertellen? Welke gebeurtenissen uit je verleden hebben nog aandacht nodig en mogen geheeld worden? Van wie is die stem? Heb je wellicht je eigen kritische ouder geïnternaliseerd? Door je interne criticus een ander script te geven, ga je je al snel een stuk beter voelen!

Wees lief en aardig voor jezelf. Ook als je een fout maakt. Van fouten kun je leren. En hoe zou je je beste vriend(in) benaderen of troosten als dingen even niet gaan zoals hij/zij wil? Ga je diegene verder de grond in stampen. Uitschelden? Nee! Gun jezelf dezelfde compassie. Benader jezelf met mildheid en begrip. Je doet er alles aan om je situatie te verbeteren. Of dat lukt, is niet geheel aan jou. Er zijn nog veel meer factoren die hier een rol in spelen. Trek het je dus niet persoonlijk aan.

Stel jezelf regelmatig de vraag: hoe zou iemand die van zichzelf houdt of zichzelf belangrijk vindt in deze situatie doen? En doe dat.


Succes met je zelf-ontwikkeling!

Ongegeneerd authentiek jezelf zijn, is het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven. Geniet van deze reis. De eindbestemming heb je al in je. Je hoeft er alleen nog maar naar te gaan leven.


Xx Kinga.




Kinga de Wit - Hoe zorg je dat persoonlijke ontwikkeling je eigenwaarde niet ondermijnt?

9 views0 comments

Comments


bottom of page