top of page

Wat te doen als je je niet serieus genomen voelt en wat dit echt betekent.


Voel jij je wel eens of misschien zelfs vaak niet serieus genomen? Ik hoor het mijn cliënten vaak zeggen: ik voel me niet gehoord door de specialist in het ziekenhuis. Ik voel me niet serieus genomen door hulpverleners. Ik voel me niet begrepen door mijn omgeving. Misschien herken je dit bij jezelf ook. En eerlijk gezegd is dat gevoel van "in je waarde gelaten worden" een ontzettend belangrijk onderdeel van ons geluksgevoel. Maar om dat te ervaren en voor elkaar te krijgen, is vaak innerlijk werk nodig en misschien het nemen van moeilijke beslissingen.

Heb je voornamelijk mensen in je omgeving die je naar beneden halen? Die je bekritiseren en negatief benaderen? Voor wie het nooit goed genoeg is, die alleen maar kritiek hebben en angst zaaien? Dan kun je je wel voorstellen wat voor impact dat heeft op jouw welzijn. Op jouw gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. En je kunt je afvragen waarom je deze mensen in je omgeving tolereert of überhaupt aangetrokken/gekozen hebt? Misschien heb je hiervan iets te leren?

Neem je jezelf eigenlijk wel serieus? En hoe behandel je jezelf? Besteed je aandacht aan je eigen behoeften? Bewaak je je eigen grenzen? Luister je naar je intuïtie, je innerlijk weten? Zolang dit niet het geval is, zullen andere mensen het waarschijnlijk ook niet doen. En waarom zouden ze? Blijkbaar vind je het zelf niet eens belangrijk! Althans, zo lijkt het. En mensen maken maar al te graag gebruik (of zelfs misbruik) van mensen die dat toelaten. Hier heb je dus zelf iets in te doen.

Je kunt anderen leren hoe jij behandeld wilt worden. Je kunt het ze in ieder geval laten zien. En de kans dat ze het dan ook doen, wordt hiermee aanzienlijk groter. Garanties heb je uiteraard nooit. Maar het mooie is, dat als jij goed voor jezelf gaat zorgen, de mensen die echt om je geven dit alleen maar gaan toejuichen! De mensen die er baat bij hadden dat je dit niet deed, zullen misschien even tegenstribbelen en druk op je uitoefenen, maar uiteindelijk op natuurlijke wijze uit je leven verdwijnen.

Maar wat nu als het familie is?? Nou, wat dan? Denk er eens over na: maakt het echt uit of het om familie, vrienden of collega's gaat? Maakt het uit of het een familielid is dat jou voor het karretje spant of een (zogenaamde) vriend? Voor veel mensen is het veel moeilijker om contact met familie te verbreken dan met andere mensen. Het bijzondere is, dat je dat meestal niet eens hoeft te doen. Zodra jij goed voor jezelf gaat zorgen en je positieve vibe vast houdt, blijven ze vanzelf wel weg! Maar uiteindelijk gaat het hierom: JIJ bepaalt met welke mensen je om wilt gaan. En ik zou je van harte aantraden om mensen uit te kiezen, waar je je goed bij voelt. Mensen die je inspireren om het beste uit je te halen. Mensen die een positieve uitwerking op je stemming hebben. Die belangeloos voor je klaar staan.

Uiteindelijk kun je op deze manier zelf je gemeenschap, een soort familie kiezen en vormgeven. Stel jezelf dus de vraag: als dat familielid een vreemde was. Zou je daarmee bevriend willen zijn? Zou je zelf ervoor KIEZEN om deze persoon in mijn leven te hebben? Als dat familielid een heel vervelende uitwerking op je heeft, wordt het dan niet eens tijd om te stoppen zo'n dagelijkse portie vergif tot je te nemen?

En voor je begint met "jij hebt makkelijk praten". Ik weet PRECIES waar ik het over heb en hoe dit voelt. Bloedverwantschap heeft nooit veel voor mij betekend. En ik heb al jaren geen contact meer met mijn familie. Op een paar personen na. Is dit altijd leuk en makkelijk? Nee, natuurlijk niet. Maar het is wel een bewuste keuze en ik sta er volledig achter. Het heeft me vooral veel rust gebracht en me de kans gegeven om tot bloei te komen.

Wat nu? Vanuit mijn visie creëren we ons leven van binnenuit. Als zich problemen voordoen, bijvoorbeeld op relationeel gebied, kunnen we deze dus meestal van binnenuit oplossen en helen (natuurlijk ben je hierbij ook afhankelijk van anderen factoren, maar wij spelen hier zelf de grootste en belangrijkste rol in). Uiteindelijk is alles in je leven een reflectie van je mindset en de relatie met jezelf en/of datgene waar je je tot verhoudt (geld, een partner, je lichaam, werk, enz).

Stap 1: Dus, als je merkt dat mensen je niet zo behandelen als je graag zou willen en zoals je VERDIENT, kijk dan eerst eens naar je houding ten opzichte van jezelf. Hoe is je relatie met jezelf? Welke (onbewuste) belemmerende overtuigingen heb je blijkbaar, waardoor dit soort ervaringen op je pad hebben kunnen komen? Wat heb je hier mogelijk van te leren? Hebben deze mensen en relaties dus een functie in je leven? Probeert het Universum je op deze manier iets te leren? Wat zou dat kunnen zijn?

Stap 2: Verbeter de relatie met jezelf. De meeste mensen hebben (onbewuste) overtuigingen als "ik ben niet goed genoeg", "ik ben het niet waard", "ik ben niet belangrijk", enz, die alle goede bedoelingen en pogingen tot verandering/verbetering van moeilijkheden saboteren. Door je hiervan bewust te worden en deze overtuigingen te veranderen (te helen), gaat het je wel lukken om de resultaten te bereiken die je wilt!

Stap 3: Kom in actie. Oude patronen doorbreek je door een keuze te maken en deze kracht bij te zetten door dingen anders te doen dan voorheen. Zeg wat vaker nee, kom voor jezelf op, stel je eigenbelang eens voorop - om een paar voorbeelden te noemen. In het begin voel je je misschien ongemakkelijk of schuldig. Dat is geen reden om te stoppen! Na een paar keer proberen, zullen die vervelende emoties wegebben én tegen die tijd zul je gemerkt hebben hoeveel baat je hebt bij dit nieuwe gedrag!

Stap 4:  Wees aardig voor jezelf. Het gaat niet om het resultaat. Uiteindelijk wel, maar de weg er naartoe is minstens zo belangrijk! Evalueer je voortgang dus regelmatig. Geef jezelf een schouderklopje voor je inzet, ook als iets niet gelukt is. Kijk ook eens terug en sta stil bij hoe ver je al gekomen bent! Vier je successen :)

Stap 5: Vraag om hulp. Schakel een goede vriend, vriendin, collega of buurvrouw in die je helpt om de afspraken die je met jezelf maakt, na te komen. Je hoeft het niet alleen te doen! Sterker nog, er staan talloze hulpverleners te trappelen om je door dit proces heen te begeleiden. Ik ben er één van!

Xx Kinga.




Kinga de Wit - Wat te doen als je je niet serieus genomen voelt en wat dit echt betekent.





7 views0 comments
bottom of page