top of page

Natuurlijke ondersteuning: voeding.

Normaal gesproken is ons lichaam heel goed in staat om zichzelf in optimale gezondheid te houden. Het heeft hiervoor uiteraard de juiste voedingsstoffen en brandstof nodig. Als er iets in ons leven uit balans is, reageert ons lichaam hier vaak op. Veel problemen kunnen voorkomen en opgelost worden met voeding. Uiteraard wordt hierbij rekening gehouden met je voorkeuren, allergieën en levenskeuzes.

Ik heb de heilzame werking van voeding aan den lijve ontdekt. Als 15-jarige was ik chronisch vermoeid en het duurde heel lang voordat de juiste diagnose gesteld werd. (Je kunt er hier meer over lezen). Mijn aandoening bleek met voeding op te lossen te zijn. Sindsdien is mijn relatie met eten heel ambivalent geweest. Door meer en minder succesvolle lijnpogingen, het studentenleven en heel veel stress, ben ik steeds meer achter de helende eigenschappen van voeding gekomen. 

Toen ik in de GGZ ging werken, viel me op dat er geen aandacht werd besteed aan het eetpatroon van cliënten. Terwijl wat we eten heel belangrijk is voor ons algeheel welzijn, onze stemming en gezondheid.

Tegenwoordig doen er zo veel verhalen de ronde over diëten, superfoods en overgevoeligheden, dat ik me goed kan voorstellen, dat het de gemiddelde mens enorm duizelt. Intussen worden we met ons allen steeds dikker, en hebben steeds meer lichamelijke en geestelijke problemen. Een groot deel daarvan hangt in ieder geval ten dele samen met waarmee wij ons voeden. En niet iedere levensstijl is goed voor iedereen. Net als dat niet iedere therapie of ieder medicijn bij iedereen precies hetzelfde werkt. We hebben allemaal onze eigen unieke opmaak, smaak en wensen. Het is dan ook prettig als je informatie over eventuele voedsel allergieën al mee kunt nemen naar het gesprek.


Hoe beter we alles in kaart brengen en de voeding hierop aan kunnen laten sluiten, hoe makkelijker het wordt om deze etensstijl vol te houden en hoe beter je je zal voelen. Dit is dan ook het doel van de voedingstherapie vanuit mijn praktijk: praktisch en doelgericht ondersteuning bieden aan je systeem om zijn werk te doen en klachten te verminderen op een manier die bij je past en haalbaar is.


Natuurlijk is niet iedereen even gevoelig voor wijzigingen in zijn/haar dieet. Maar een heleboel mensen wel. Ik kijk dan ook altijd mee of ik op dit gebied iets voor iemand kan betekenen.


Als je bijvoorbeeld midden in een burn-out zit of chronisch vermoeid bent, is de kans groot, dat je snakt naar "snelle energie", zoals te vinden in ongezonde vetten en zoetigheden. Het nuttigen van deze middelen zorgt er dan weer voor dat je in een energie-dip terecht komt waardoor je nog meer naar koffie, suikers en andere oppeppers snakt. En zo wordt een destructieve vicieuze cirkel geboren... 

Daarnaast kunnen allergieën en een zucht naar bepaalde levensmiddelen ook een belangrijke boodschap bevatten. (Kijk voor meer informatie hierover hier.)


Ik kijk er graag naar met je!


Xx Kinga.


Kinga de Wit - Natuurlijke ondersteuning: voeding.

2 views0 comments

Comments


bottom of page