top of page

"Ik weet het wel, maar het voelt niet zo."

Updated: Oct 3, 2022

Je herkent dit vast wel:

Je weet heel goed wat je te doen staat, maar je durft niet. Je weet, dat je je het oordeel van anderen niet zo aan zou moeten trekken, maar toch gebeurt dat. Je weet dat je beter voor jezelf zou moeten zorgen, maar het lukt niet; je stelt andermans belangen steevast boven die van jezelf. Je hebt er geen grip op, het lukt je maar niet dit patroon te doorbreken.


Overlevingsmechanisme.

Ons brein is een gewoontedier. het wil ons houden waar we zijn. Zijn belangrijkste taak is zelfbehoud. En aangezien je, met je huidige manier van doen en zijn, al heel je leven "overleefd" hebt, waarom zou je deze strategie dan in hemelsnaam veranderen???


Toch wil je dat. Je hebt last van die strategie. Je vraagt je af of er meer is in het leven.


Inzicht maakt het makkelijker om andere keuzes te maken.

Om veranderingen mogelijk en ieder geval makkelijker te maken, is het van belang om "ons snappertje" gerust te stellen. Ons brein wil begrijpen wat er gaat gebeuren en waarom. En wil het liefst ook zekerheid, maar die kunnen we helaas niet altijd geven. Wel kunnen we onszelf duidelijk maken, dat de huidige manier van doen schadelijk is i.p.v. helpend. We kunnen zicht krijgen op het waarom achter het mechanisme. We kunnen inzien hoe het overlevingsmechanisme is gevormd en onszelf ervan overtuigen, dat die manier niet meer nodig is.


De rol van angst.

Angst, stress, onzekerheid, te weinig zelfvertrouwen... zijn een excuus dat je ego gebruikt om je te houden waar je bent. Iedere keer dat je iets nieuws probeert, succes boekt of faalt, neemt dit angst met zich mee. Deze angst vertelt je, dat je het veiligst bent waar je nu bent. Tegelijkertijd wéét je vanbinnen dat dit niet zo is! Je wilt dit patroon doorbreken en je niet meer zo ingeperkt voelen.


De keuze is aan jou.

Raap je je moed bij elkaar en ga je ervoor?

Of blijf je het leven vanaf de zijlijn gade slaan?

Wil je zelf het heft in eigen hand nemen?

Of je laten leiden door onbewuste patronen uit je kindertijd?


Hulp.

Als je ervoor kiest om bewust aan het roer van je leven te gaan staan, dan kan ik me goed voorstellen, dat je hier hulp bij nodig hebt. Dat iemand je bij het proces van zelfinzicht moet begeleiden, een licht op je pad moet schijnen en je laat zien HOE je jezelf op andere gedachten kunt brengen. Onbewuste belemmerende overtuigingen en bijbehorend gedrag veranderen, is immers wellicht het moeilijkste wat ons te doen staat! Gelukkig bestaan hier tips en tools voor. Methoden en technieken die je jezelf eigen kunt maken. En die je zullen helpen om te achterhalen waarom je de dingen doet zoals je ze doet en hoe je dit kunt veranderen. Dit allemaal en meer leer je o.a. in het traject "the Wellness Code".


Xx Kinga.

Ik weet het wel, maar het voelt niet zo

10 views0 comments

Comments


bottom of page