top of page

Wordt jouw zelfhelend vermogen onbewust belemmerd?


Als je chronische klachten hebt… Ken je dat? Je hebt chronisch last van pijn of andere klachten en het zelfhelend vermogen van je lichaam lijkt niet te werken. Werkelijk álles heb je al geprobeerd om van je klachten af te komen, maar het brandweeralarm van je lijf blijft genadeloos aan staan. Je hebt gevochten alsof je leven ervan afhing (soms is dat ook letterlijk het geval), bent bij de beste artsen geweest die je binnenstebuiten hebben gekeerd tijdens allerlei onaangename onderzoeken, je bent geen vreemde in het alternatieve en complementaire zorgcircuit en je hebt alle kansen op genezing/verbetering/verlichting van je klachten benut. Zonder noemenswaardig of blijvend resultaat…


Vreselijk frustrerend…

Als je je hierin herkent, dan hoor ik je al bijna denken: grrrrr!! Een hoop tijd, energie, geld en frustraties rijker en geen zicht op verbetering van je klachten. Vreselijk. Uiteindelijk kom je bij een pijnpoli, psycholoog of revalidatiecentrum terecht waar men uit alle macht de symptomen van je klacht probeert te verzachten en hanteerbaar te maken en jou leert om met je beperkingen om te gaan. Pijnmanagement wordt dat ook wel genoemd.


Echte vechters.

De meeste mensen die ik heb leren kennen, die met chronische aandoeningen en klachten te maken hebben, zijn echte vechters. Ze gaan maar dóór en acceptatie is hun grootste vijand. Verslagen door alle teleurstellingen en van alle hoop gestript, keert hun strijd zich inwaarts. Ze veroordelen en bekritiseren zichzelf, hun lichaam en hun ogenschijnlijke mislukking om beter te worden.


Boosheid.

Ik kan me goed voorstellen, dat je na zo’n gigantische ontmoediging behoorlijk boos kunt reageren op goed bedoelde adviezen en tips van anderen. Je hebt immers alles al geprobeerd, nietwaar? Waarom werkt het dan allemaal niet? Waarom lijken jouw klachten hardnekkiger/resistenter voor genezing dan die van anderen? Ik wil daar toch even op ingaan als je dat goed vindt… Het is namelijk mogelijk, dat er een bepaalde stap in je herstelproces overgeslagen is.


Blokkades.

Zonder je meteen gouden bergen te beloven en het oplossen van je problemen te garanderen (want dat kan niemand), wil ik wel graag een essentieel onderdeel van het helingsproces met je delen. En dat is, dat er sprake kan zijn van blokkades. Dat lees je goed: het kan zijn, dat je lichaam zichzelf restricties oplegt waardoor het zelfhelend vermogen van je lichaam niet (volledig) zijn werk kan doen.

De mogelijke blokkades zijn divers: van zelf-sabotage en beschermingsmechanismen, van lessen die we hebben te leren en bijsturing die nodig is tot identiteitsverstrengeling en angst. Soms is er sprake van een omgekeerde polarisatie (dan is het net alsof je een batterij probeert op te laden terwijl die verkeerd om in de oplader zit) en vaak kunnen we er niet eens helemaal de vinger op leggen waarom een lichaam vast houdt aan iets dat zo vervelend is als pijn en ziekte. Toch kunnen we zelfs in die gevallen het lichaam vragen om de blokkade op te heffen en de weg naar het zelfhelend vermogen van het lichaam vrij te maken. Het richten op eventuele blokkades is een cruciaal onderdeel van healing. En wordt helaas vaak over het hoofd gezien.


Lessen.

Je lichaam communiceert met je. Niet altijd op een even handige en duidelijke manier, maar in de meeste gevallen komt dit, omdat wij nooit geleerd hebben hoe we de boodschappen kunnen ontcijferen. Met wat hulp en begeleiding van een gespecialiseerd coach kun je erachter komen wat je lichaam je probeert te vertellen. En, als de boodschap eenmaal duidelijk is, de les geleerd en adequate actie ondernomen, dan is het signaal niet meer nodig en kan het brandalarm eindelijk uitgezet worden.


Het zelfhelend vermogen van ons lichaam bewust leren gebruiken.

Je lichaam is namelijk heel goed in staat is om de meeste problemen zelf op te lossen. We maken er (bijna) dagelijks gebruik van, maar staan er eigenlijk nooit bij stil! We verwachten dat een wondje zich vanzelf geneest, dat een ontsteking magischerwijs weer over gaat, dat een gebroken been (met eventueel gips erom heen) zichzelf heelt… en we kennen allemaal het placebo effect: een suikerpil die dezelfde resultaten oplevert als het daadwerkelijke medicijn.

De verhalen over het zelfhelend vermogen van ons lichaam zijn talrijk en wonderbaarlijk. Ik heb het ook zelf mogen ervaren en aanschouwen. Maar om deze vaardigheid van ons lichaam bewust te kunnen inzetten, is een andere benadering nodig dan die je tot nu toe waarschijnlijk gewend was. Normaal gesproken wordt er voornamelijk getracht om de symptomen van pijn of een ziekte te bestrijden. Hiermee wordt het onderliggende probleem dus niet aangepakt.

De achterliggende oorzaak blijft dus aanwezig en zal zich naar alle waarschijnlijkheid opnieuw of op een andere manier alsnog aan je openbaren. Je lichaam probeert immers met je te communiceren en vraagt aandacht voor datgene wat zich bij jou vanbinnen afspeelt!

Gelukkig kunnen we leren om de taal van ons lijf te ontcijferen en dus echt te leren “luisteren” naar zijn wijsheid. Als we bereid zijn om de signalen die het afgeeft te erkennen als de lessen en inzichten die ze in werkelijkheid zijn.


En wat nu?

Ik ben er sterk van overtuigd, dat we de meeste lichamelijke problemen zelf kunnen oplossen. En dat we eigenlijk alleen voor de acute zaken naar de dokter hoeven te gaan. Als we bereid zijn om aan ons eigen welzijn te werken uiteraard, want we zijn natuurlijk decennia lang “verwend” geraakt met het idee dat een dokter of therapeut ons “wel even kan fixen”. Niks is minder waar. Maar nogmaals: als je een gapende wond in je hoofd hebt, zou ik je toch willen aanraden om bij een arts langs te gaan en pas daarna je bezig te houden met het “waarom” erachter en de zelfgenezing. Je moet het natuurlijk wel zo lang kunnen overleven, zodat je aan jezelf kunt werken…


Wil je hier meer over weten of zelf leren hoe je met je lichaam kunt communiceren en eventuele blokkades kunt opheffen? Neem gerust contact met me op! 

Xx Kinga.
Kinga de Wit - Wordt jouw zelfhelend vermogen onbewust belemmerd?


3 views0 comments

Comments


bottom of page